En snabb liten sak?

Det här med skolarbete. Man ska göra en snabb liten sak. Tror man. Plötsligt inser man att en stor långsam sak i själva verket var den lilla snabba saken. Är ni med på hur jag menar?

Igår satt Micha och jag med vårat projektarbete i kursen klinisk immunologi. Vi ska skriva om reumatoid artrit. En av uppgifterna i arbetet var att ta reda på förstahandsläkemedlet (Methotrexate) och därefter leta reda på två stycken olika RCT-studier där detta läkemedel tetats mot bästa terapi alternativt mot placebo. Vi letade i PubMed. Hittade där två artiklar som verkade lovande! Läste abstracten och tänkte att yes, detta kan nog bli bra!Tog hem artiklen i fulltext och gjorde denna upptäckt...:Abso-fucking-lutely great asså! Koreansk text! Jaja, tur det finns Google translate i alla fall!Nyligen har inte helt identifierade jordbävningen? Gwal? Nej, kanske inte ändå.

Vi letade vidare istället på Läkemedelsverkets hemsida... Vi kammade noll. Nio till tolv satt vi med detta. Trötta på att leta så ringde vi till kommunikationsansvarig för hemsidan och vederbörande kunde inte hjälpa oss.

Vi lämnade saken därän, mailade våran handledare om hjälp och travade iväg till MAX för att käka lurre.

Tillbaka i skolan igen så har handledaren svarat "ring till läkemedelsföretagen".
Sagt och gjort. Vi letade upp telefonnummer till Pfizer - inget svar. Sandoz - Nordoc drugs hade tagot över deras Methotrexateproduktion. Ringde till Nordic drugs istället. Där fick vi långt om länge prata med en man som förklarade att Methotrexate är ett så pass gammalt läkemedel, det har använts sen 80-talet vilket innebär att det är 30 år gammalt. Och på den tiden så behövdes det inte göras några studier på läkemedlet. Så de enda studier som finns med Metothrexate inblandat är sådana där det är den additiva effekten av andra läkemedel i kombination som testats.

Grejt. Denna info fick vi efter att ha letat från 9 till cirka 15. Hur eller hur så mailade mannen på Nordic en av de nya studierna till oss. Så nu har vi en. EN. Vilket innebär att vi måste fortsätta ringa idag...

Det som var en så liten snabb sak, vi skulle ju bara ha fatt i två studier. Att skriva resten av arbetetvar ju den stora och jobbiga delen av arbetet. Jag tar tillbaks det.
Ny dag, nya tag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0